Mikael Hakim

Blicka uppåt!

Saekculum obscurum i vår tid

with 2 comments

Ibland kallar man medeltiden för den mörka medeltiden. I den katolska kyrkans historia får väl ändå 800-talet anses vara ett århundrade som på flera sätt utmärkte sig. Denna epok brukar också kallas saekculum obscurum, det mörka århundradet, en tid då påvedömet i hög grad var beroende av olika världsliga makthavare. Under den här tiden var det tradition att påven i Rom krönkte en kejsare som företrädare för den världsliga makten, beskyddare av Rom, kristenhetenoch påvedömet. Påven å sin sida företrädde den gudomliga makten. Denna maktfördelning var inte alltid given vilket var fallet under 890-talet då påven Formosus blev indragen i en bitter maktkamp mellan två olika grupper företrädda av den tyske kungen Arnulf och fursten Lambert av Spoleto. Formosus valde Arnulfs sida och utsåg honom till kejsare. Kort därefter avled påven samtidigt som Lambert gick till attack mot Rom och lyckades driva iväg Arnulf. Lambert skred till verket snabbt. Han utsåg en egen påve, Stefan VI som gav order om att Formosus lik skulle grävas upp. Det ruttnade liket ikläddes den påvliga skruden och skulle ställas inför rätta. Stefan VI läste med glödande frenesi upp de olika åtalspunkterna mot Formosus lik och överröste den döde med förolämpningar. Formosus befanns skyldig på samtliga åtalspunkter. Därefter kapade man tre av hans fingrar (med vilka han använt för påvliga välsigningar) och kastade liket i floden Tibern.

Målning av Jean-Paul Laurens (1838-1921) som skildrar rättegången av påven Formosus lik.

Målning av Jean-Paul Laurens (1838-1921) som skildrar rättegången av påven Formosus lik.

Att skända lik, och i synnerhet ett religiöst överhuvud som påven, kan verka fasansfullt i våra dagar. Därför är det med ilska och frustration jag under de senaste dagarna bemötts av nyheter från Indien, Mali, Syrien och Somalia där man förstört flera hundra år gamla religiösa helgedomar. Jag har tidigare skrivit om hur wahhabiterna, dessa anhängare till en blodtörstig avart inom Islam, förstört helgedomar i bland annat Libyen och Pakistan. I förra veckan kom rapporter om att wahhabiterna förstört en 200 år gammal sufi-helgedom i den indiska staden Srinigar i Kashmir. I förra veckan uttryckte UNESCO sin oro över att wahhabiterna som tagit makten över Mali hotade att förstöra de flera hundra år gamla helgedomarna i landet. I helgen kom de första rapporterna om att wahhabiterna hade skridit till handling och förstört några av helgedomarna med hackor och spadar. Flera av helgedomarna i Mali ligger i den urgamla staden Timbuktu, som en gång i tiden var ett rikt handelscentrum i Västafrika. Helgedomarna är också upptagna på UNESCOs världsarvslista, med andra ord unika och av enormt historiskt värde. Denna utveckling är genomgående för i princip hela den muslimska världen. Wahhabiterna, starkt understödda av Saudi Arabien, Qatar och Förenade Arabemiraten, har flyttat fram sina positioner. Den arabiska våren är enda stor fars. De enda som kommit segrande ur den är wahhabiterna. Direkt efter Kadaffiregimens fall i Libyen gick man till attack och förstörde helgedomar i landet, som om dessa utgjorde ett speciellt hot mot dem. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att svensk media varit så tyst om detta. Med undantag för artikeln i Aftonbladet ovan så har det i princip knappt rapporterats om dessa wahhabitiska illdåd. Var är alla rösterna från kulturvänstern? Varför är alla muslimska organisationer i Sverige så tysta kring detta? Muslimska organisationer i Sverige är experter på att iklä sig offerdräkten , brista ut i krokodiltårar och slå ifrån sig all kritik som islamofobi när deras egna klavertramp hamnat i offentlighetens ljus. Men samtidigt vågar man inte stå upp och våga erkänna att det allvarligaste hotet mot islam kommer inte från sådana som Breivik och Jimmie Åkesson, utan från wahhabiterna. Det går inte att blunda för att islam just nu genomlider sitt saekculum obscurum.

Uppdaterad: Nu har även DN och SvD skrivit om wahhabiternas förstörelse av helgedomarna i Mali.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/annu-en-helgedom-forstors-i-mali

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/annu-en-helgedom-forstors-i-mali_7316273.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-forstorelse-av-gravar-i-timbuktu

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1001021-ny-forstorelse-i-timbuktu

Annonser

Written by mikaelhakim

juli 2, 2012 den 8:53 f m

Publicerat i Historia, Wahabism

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kulturvänstern slåss för kulturvänstern. Muslimer i sverige slåss för muslimer i sverige. Alla ser efter sin egen gård. Så är det alltid och det är svårt att lägga ansvar på dessa grupper att just de ska tala sig ut om detta. Det här är mer en mänsklig tragedi än en vänster eller muslimsk tragedi. Din poäng är riktig om att det kan kännas som att man attackerar islam om man talar ut mot denna förstörelse. Viss försiktighet är ju att rekommendera.

  Pierre

  juli 10, 2012 at 4:53 e m

  • Jag anser att det är en mänsklig tragedi. Det här angår alla, på samma sätt som det hade angått alla om man rev pyramiderna. Det här bör fördömas från alla håll, inte minst muslimerna.

   mikaelhakim

   juli 10, 2012 at 7:59 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: